Η ΩΡΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ:

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ΕΟΡΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ 21 ΜΑΪΟΥ 2011

O Μέγας Κωνσταντίνος, ο ενδοξότατος πρώτος χριστιανός αυτοκράτορας, ο ιδρυτής της βασιλεύουσας Κωνσταντινούπολης, γεννήθηκε στην πόλη Ναϊσσό, τη σημερινή Νίσσα της κεντρικής Σερβίας, γύρω στο έτος 275. Πατερας του ήταν ο ελληνοϊλλυρικής καταγωγής Κωνστάντιος ο Χλωρός, αξιωματούχος τότε του ρωμαϊκού κράτους, ο οποίος κατόπιν, όπως θα δούμε, ανακηρύχθηκε Καίσαρας και Αύγουστος των δυτικών επαρχιών. Μητερα του υπήρξε η πολύ ευσεβής και ενάρετη Ελένη, που γεννήθηκε στην πόλη Δρέπανο της Βιθυνίας (Μικράς Ασίας) περί το έτος 247, από πατέρα ξενοδόχο. Την πόλη αυτή ο Μ. Κωνσταντίνος μετονόμασε αργότερα Ελενόπολη, προς τιμή της μητέρας του. ΟΚωνστάντιος νυμφεύθηκετην Ελένη γύρω στο 273. Ο Μέγας Κωνσταντίνος υπήρξε ο πρωτότοκος από τα παιδιά που απέκτησαν. 

Τοιχογραφια απο τον Ιερο ναο
 Κωνσταντινου και Ελενης Καισαρειας
Το έργο αυτών των δύο μεγάλων αγίων της Εκκλησίας είναι πολυσχιδές. Την εποχη εκείνη, κατά την οποία οι καταδιωχθέντες χριστιανοί έβγαιναν σιγά-σιγά από τις κατακόμβες και είχαν ανάγκη τόσο από υλική, όσο και από πνευματική βοήθεια, οι δύο αυτοί Άγιοι της Εκκλησίας ανάλαβαν να υποστηρίξουν τους πιστούς και να συμβάλουν στο έργο της Εκκλησίας.
Σημερα Σββατο 21 Μαϊου τελεσθηκε θεια λειτουργια στον Ιερο Ναο Κωνσταντινου και Ελενης στην Καισαρεια, απο τον Αρχιμανδριτη Χρυσοστομο Μαστορα,ο οποιος και αναφερθεικε στο ιστορικο των δυο Αγιων της Εκκλησιας.
Αποσπασμα απο την λειτουργια παρουσιαζω στο ιστολογιο.

Aποσπασματα απο την θεια λειτουργια στον Ναο Κωνσταντινου και Ελενης στην Καισαρεια 21 Μαϊου 2011.


ena megalo efxaristo,ston akourasto niko gia olla ta oraia pou mas vazi,kai mas krata konta sta ithei kai ethimata tou topou mas.nase kalla niko,(Australia).
Nikolaos Papaharisiou bravo niko yia to kalo sou ergo (America)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου